Sourdough rye with wild yeast

Cz

(Credits - mimibazar)

  1. krok (ráno nebo večer): Do základní nádoby dejte 2 lžíce mouky a tolik vlažné vody, aby vzniklo těstíčko o hustotě asi jako na palačinky. Pořádně zamíchejte, zadělejte třeba potravinovou fólií a gumičkou a nechte na teplém místě. Osvědčil se mi jogurtovač, slyšela jsem o modemu, blízkosti žárovky apod. Samozřejmě, místo nesmí být teplé zas moc :-).
  2. krok (večer nebo ráno): možná už vidíte aktivitu kvásku, měl by dělat malé bublinky, ale pokud ne, neděste se a pokračujte podle plánu. Do těstíčka přidejte 3 lžíce mouky a vlažnou vodu, konzistenci nechte malinko hustší, než při zakládání. Řekněme jako řidší jogurt. Pořádně zamíchejte, zakryjte a zase nechte na teple pracovat.
  3. krok (ráno nebo večer): rodící se kvásek už by měl začít dělat bublinky nebo se alespoň mírně zvedat. Možná má pořádné bubliny a zvedl se o hodně. Každopádně, nyní je třeba zredukovat množství. V základní nádobě nechte jen množství 1-2 lžic kvásku, zbytek odeberte do sběrné nádoby, zakryjte a uložte do lednice nebo spotřebujte. Do základní nádoby přidejte 2 lžíce mouky a vlažnou vodu, zase do konzistence hustoty jogurtu.
  4. krok (večer nebo ráno): Do základní nádoby přidejte 3 lžíce mouky a vlažnou vodu, udržujte stále stejnou konzistenci. Zamíchejte, zakryjte a nechte na teple.

DÁLE OPAKUJTE 3. a 4. KROK TAK DLOUHO, DOKUD NEBUDETE CHTÍT ZAČÍT PÉCT, MINIMÁLNĚ DO 4. DNE OD ZALOŽENÍ KVÁSKU. 


En

  1. Add two spoons of rye flour and add water so the dough is very watery like when you are making crepes...
  2. Wait 12 hours
  3. Feed the yeasts - add 3 spoons of rye flour and little water to have like yoghurt consistency 
  4. Wait 12 hours
  5. Repeat 3 and 4 until you are ready to bake (minimum 4 days)

Komentáře

Oblíbené příspěvky