Sourdough rye with wild yeast
Cz
(Credits - mimibazar)
- krok (ráno nebo večer): Do základní nádoby dejte 2 lžíce mouky a tolik vlažné vody, aby vzniklo těstíčko o hustotě asi jako na palačinky. Pořádně zamíchejte, zadělejte třeba potravinovou fólií a gumičkou a nechte na teplém místě. Osvědčil se mi jogurtovač, slyšela jsem o modemu, blízkosti žárovky apod. Samozřejmě, místo nesmí být teplé zas moc :-).
- krok (večer nebo ráno): možná už vidíte aktivitu kvásku, měl by dělat malé bublinky, ale pokud ne, neděste se a pokračujte podle plánu. Do těstíčka přidejte 3 lžíce mouky a vlažnou vodu, konzistenci nechte malinko hustší, než při zakládání. Řekněme jako řidší jogurt. Pořádně zamíchejte, zakryjte a zase nechte na teple pracovat.
- krok (ráno nebo večer): rodící se kvásek už by měl začít dělat bublinky nebo se alespoň mírně zvedat. Možná má pořádné bubliny a zvedl se o hodně. Každopádně, nyní je třeba zredukovat množství. V základní nádobě nechte jen množství 1-2 lžic kvásku, zbytek odeberte do sběrné nádoby, zakryjte a uložte do lednice nebo spotřebujte. Do základní nádoby přidejte 2 lžíce mouky a vlažnou vodu, zase do konzistence hustoty jogurtu.
- krok (večer nebo ráno): Do základní nádoby přidejte 3 lžíce mouky a vlažnou vodu, udržujte stále stejnou konzistenci. Zamíchejte, zakryjte a nechte na teple.
DÁLE OPAKUJTE 3. a 4. KROK TAK DLOUHO, DOKUD NEBUDETE CHTÍT ZAČÍT PÉCT, MINIMÁLNĚ DO 4. DNE OD ZALOŽENÍ KVÁSKU.
En
- Add two spoons of rye flour and add water so the dough is very watery like when you are making crepes...
- Wait 12 hours
- Feed the yeasts - add 3 spoons of rye flour and little water to have like yoghurt consistency
- Wait 12 hours
- Repeat 3 and 4 until you are ready to bake (minimum 4 days)
Komentáře
Okomentovat